Gaziantep’te GastroANTEP Festivali kapsamında sanatla buluştuk! Bugün, Kahraman Emmioğlu Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşan İskender Pala’nın eserlerinin sanata dönüştüğü “Kelimeler ve Renkler” ile “Taştan Kâğıda & Saraydan Sanata Tezhip” sergilerini ziyaret ettim.
Sergiler farklı dönemlere ve sanat anlayışlarına ışık tutuyor. “Kelimeler ve Renkler” sergisinde İskender Pala’nın 13 romanı ressamların gözünden yansıtılmış. Sergide, Pala’nın “Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk”, “Katre-i Matem”, “Şah ve Sultan” gibi eserlerini temsil eden tablolar da bulunuyor. "Taştan Kâğıda & Saraydan Sanata Tezhip" Sergisi, Selçuklu döneminde yapılan tezhiplerle yapılan hatları gözler önüne seriyor. Bu eserler, o kadar derin ve ustalıkla anlatılmış ki her bir eserin hikayesini uzun süre dinliyorsunuz ve ardından ana fikirler çıkarıyorsunuz. ‘Saraydan Sanata’ bölümünde ise Osmanlı döneminin en güzel eserlerinin nasıl ustalıkla sergilendiğini görüyorsunuz. Bizi biz yapan değerlere baktığınızda, Selçuklu ve Osmanlı’da sanatın nasıl yükseldiğine tanıklık ediyorsunuz.
Yeni bir Muhteşem Yüzyıl yakalamamız lazım. Bunu başarabiliriz. Bunun için kültür ve sanat çalışmalarını öne çıkarmalı ve yüceltmeliyiz. Kültürü ve sanatıyla yükselen Gaziantep’i inşa etmemiz gerekiyor.
Her iki sergi de kültürel zenginliğimizi ve tarihimizden ilham alan sanatı gözler önüne seriyor. Festival kapsamında 50 noktada 500 civarında etkinlik yapılacak. Her birinde ayrı bir sanat var. Sergilerimiz festival boyunca sabah 10.00’dan akşam 20.00’ye kadar açık. Bu sergilerin her biri farklı hikayeler barındırırken, tarihten de derin izler taşıyor. Bu değerli sergileri görmek için herkesi Kahraman Emmioğlu Kültür Merkezi’ne davet ediyorum.